Friday, May 20, 2011

How to download flash files, no more in /Tmp



Recently, I noticed that the flash files not in the /Tmp folder anymore, when I watching Youtube's videos. I keep on searching for solution, then I found this usefull script.


#!/usr/bin/env bash
for flashpid in $(pgrep -f flashplayer.so); do
cd "/proc/$flashpid/fd"
for video in $(file * | grep '/tmp/Flash' | sed 's/\(^[0-9]*\).*/\1/g'); do
echo "/proc/$flashpid/fd/$video"
cp "/proc/$flashpid/fd/$video" ~/Downloads
done
done

The steps are:
Paste above script into any text editor. Since I'm using Mint 10, I put in in Gedit. Then save the file as FindFlashFiles.sh (for example, but the extension must be 'sh'). Then make it executable.

Whenever I watching videos in Youtube, I can save the videos in my local hard drive with this tips, by running this script. Yeay !

The script was taken from Linux On Desktop.

Wednesday, May 18, 2011

k3b bermasalah?



Hajat di hati nak layan movie malam ni kat TV ngan keluarga. Sebelum tu kena burn cerita tu dulu ke dalam DVD R/W. Macam biasa, aku convert movie tu guna program DeVeDe, 40 minit lebih pastu siap.

Kemudian, cuba burn guna k3b..., macam biasa masukkan DVD R/W yang biasa aku gunakan untuk burn cerita. Tak boleh... cuba sekali lagi, tak boleh jugak, ada error. Apa hal pulak ni? Ada masalah dengan DVD R/W ni kot...

Takpe, aku gunakan pulak DVD +R, takpelah.. sekeping je guna, masa yang diluangkan dengan keluarga lebih berharga daripada harga DVD ni sekeping. Eh, takleh gak.... Aku cuba sekeping lagi DVD +R, takleh gak. Dah, aku fed-up... Last2 aku tengok cite tu kat monitor komputer ni je, ceh...

Keesokan harinya, login ke Windows 7, cuba burn fail iso yang sama menggunakan program ImgBurn. Boleh pulak... Apa kes ni, dah sah... bukan masalah DVD writer ni. Ni mesti berpunca dari program k3b dalam Linux Mint tu sendiri.

Nanti2 nak cuba burn guna Brasero lak, kalau takleh gak, memang Mint ni yang ada masalah. Takpe, tunggu dan lihat hasilnya nanti.

Tuesday, May 17, 2011

Kukuhkan password



Hari ni terfikir nak tukar password utk login ke Maybank2U dan MyBSN. Yelah, selama ni dah setkan password pendek je. Bila test kat PasswordMeter, baru nampak yang password tu tak berapa kuat, mungkin mudah untuk orang lain hack.

Jadi, untuk keselamatan diri sendiri, aku tukar password ke akaun bank tersebut kepada lebih dari 10 karakter. Dapatlah kekuatannya lebih dari 99%, bila test kat PasswordMeter tadi. Haha, insyaallah selamat dunia dan akhirat.