Monday, February 28, 2011

"Failed to open VDPAU backend..." issue



I've been getting this prompt whenever I play movies using Gnome MPlayer.

Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory

Today I searched for solution, and I found this:

* Open Edit -> Preferences in the GNOME Player menubar
* Select the "Player" tab
* Select "x11" for the Video Output
* Close preferences and try to open the video file again.

The problem solved.

Sunday, February 27, 2011

Enable compositing error



Recently, I installed and then uninstalled Unity QT Panel. Not long after that I realized that there is a compositing error every time I start my PC, as below. This is because put docky to launch upon startup.

"Docky requires compositing to work properly. Please enable compositing, and restart Docky"

Today I tried to look for solution, then I found a few tips when googling, but I tried the below solution. I quit Docky and start it again, the problem solved. :)


1. Press Alt-F2 to open the Run Application dialog
2. Type in: gconf-editor
3. Navigate to: Apps -> Metacity -> General
4. Check the "compositing_manager" check-box. 

Wednesday, February 23, 2011

Facebook: bagaimana utk disable cara paparan gambar yg baru, dan dapatkan cara lama?



Seperti yang kita sedari, baru2 ini FB telah memperkenalkan cara baru utk paparkan gambar2 dalam profile seseorang. Ada yang suka, dan ada juga yang tidak suka dengan kaedah baru ini, agak melecehkan. Cara lama lebih baik, mungkin itu dalam fikiran kebanyakan pengguna FB.

Untuk melihat gambar2 dalam simpanan dengan cara lama, ada 2 cara. Pertama, pergi ke address bar, padamkan perkataan "&teater" di hujung sekali (ketika melihat gambar), dan tekan Enter.



dan ini hasilnya, gambar akan dipaparkan dengan cara lama.



Kedua, tekan butang F5 pada papan kekunci (ketika melihat gambar). Kedua-dua cara akan memberikan hasil yang sama. Begitulah caranya. Mana lebih senang? 

Tuesday, February 22, 2011

Internet oh internet !






Kalau dulu, asal bukak je PC, chat. Tak sah kalau tak chat, tak kisah lah melalui Alamak ke, Yahoo Chat ke, Yahoo Messenger ke... janji chat. Yang tak kenal pun boleh jadi kenal. Layan...

Pastu tak lama kemudian, berforum. Join forum itu, forum ini. Dengan forum jugaklah skil komputer aku sekarang berkembang. Belajar itu ini daripada member forum yang lain, sama2 selesaikan masalah member lain yang bukak topik masalah mereka kat forum. Macam2 boleh jumpa kat forum ni, lagu, cerita dan macam2 hal lain.

Sekarang ni dah tak tau nak buat apa dah, nak kata mati kutu pun iye jugak. Nak main game, boring dah rasanya. Last2 aku layan je Google Reader, baca posting member lain kat blog diorang. Haha... !

Monday, February 14, 2011

Hasil dari iklan Nuffnang dan Google Adsense



Sejak dari dulu, bila melihat ramai yang menjana pendapatan dari iklan Nuffnang atau Google Adsense, terfikir juga untuk menjadi seperti mereka, mendapat imbuhan dengan usaha blog atau website mereka. Tetapi kemudiaannya, bila membaca pendapat ramai, terutama dari mereka yang arif tentang hal ini, niat itu terbantut. Baiklah jika tidak mendapat apa2 dari sumber itu, jika tidak pasti sumber, iklan yang diletakkan dalam blog. Ini lebih baik, bagi saya.

Berikut adalah pandangan dari Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman, mengenai kisah ini:


Soalan:

Salam ustaz, saya nak bertanya pasal satu advertisement blog yg bernama nuffnang ni. kalau kita letakkan subscribe nuffnang dan google adsense di blog, kita akan dapat duit upah kerana telah mengiklankan sesuatu produk. Soalan saya ialah, boleh ke kita ambil duit yang diberi dan apakah status duit tersebut? Harap UZAR dapat ulas. terima kasih


Jawapan:

Saya tidak pernah meneliti perjanjian yang diletakkan oleh pihak Nufnang dan Google Adsense, justeru saya sukar untuk saya memberikan jawapan yang tepat dan specifik kepada kedua-dua penyedia ruang iklan tersebut.

Namun untuk tidak mengecewakan pihak yang bertanya, saya akan memberikan jawapan umum yang berupa panduan ringkas untuk menyemak status hukum dalam hal-hal yang melibatkan iklan dan bayaran darinya.

Sefaham saya, isu utama dalam hal ini adalah upah yang diberi kerana membenarkan ruang web atau blog kita digunakan bagi tujuan pengiklanan oleh pihak nuffnang dan google adsense, hasil dari kemudahan yang diberikan itu, kedua pihak tadi akan memberikan upah tertentu menurut cara tertentu.

Dari sudut aqad atau kontrak, susbstance atau inti utama kontrak sebegini jatuh dalam kategori aqad ‘menjadi wakil dengan tawaran upah tertentu' atau  wakalah bil ujr. Atau lebih tepat, dalam hal ini pemilik web menjadi wakil memanjangkan iklan syarikat-syarikat dan produk yang tersenarai dalam senarai panjang google dan nuffnang (kerana biasanya bukanlah google dan nuffnang mengiklan barangan mereka sendiri tetapi barangan dan produk pihak lain)

Dalam konteks ini, kita selaku pemilik web dan blog dikira menjadi wakil pihak nuffnang and google untuk menyebarluaskan iklan mereka, sebagai timbal balas, ganjaran akan diberikan kepda pemilik web atau blog, berdasarkan formula kiraan tertentu sama ada berdasarkan jumlah klik dan sebagainya.

Secara ringkasnya, bagi menentukan hukum dalam hal ini beberapa perkara perlu diambil kira iaitu:-

1) Autoriti : Autoriti pihak yang menyediakan tawaran, dalam konteks ini adalah Nuffnang dan Google. Jika telah disemak dan dipastikan kedua-dua pihak mempunyai kredibiliti untuk melunaskan janji dan tawarannya, satu peringkat semakan hukum telah lulus. Peringkat ini penting bagi memastikan tiada unsur gharar dalam penawaran mereka.

2) Upah dan cara kiraan : Jumlah upah dan cara pengiraannya MESTILAH diberitahu dengan jelas dan boleh difahami oleh pihak pelanggan (kita). Jika perkara ini telah berjaya dipastikan dan difahami sebaiknya, tatkala itu lulus peringkat kedua semakan Shariah.

3) Kandungan iklan : Kandungan iklan yang dipaparkan. Jika sekiranya kandungan yang terbit di ruangan iklan yang disediakan untuk google dan nuffnang itu memaparkan iklan yang TIDAK HALAL, seperti gambar wanita tidak menutup aurat, permainan berunsur judi, iklan forex trading, bank riba dan pinjaman riba dan apa sahaja iklan yang tidak halal, tatkala itu upah yang diterima kerana mengiklankannya juga turut haram sebagaimana kandungan iklan tersebut.

Prinsip Islam jelas dalam hal ini, setiap promosi produk dan iklan yang haram adalah haram juga mempromosikannya, maka setiap upah atas promosi sesuatu yang haram juga jatuh di dalam kategori haram. Dalilnya terlalu banyak antaranya adalah laknat nabi terhadap setiap golongan yang terlibat dengan arak, demikian juga riba. Juga firman Allah yang melarang kerjasama dalam hal yang membawa dosa dan permusuhan.

Saya difahamkan bahawa terdapat fungsi ‘filter' atau pemilihan iklan yang boleh kita benarkan terpapar di web kita. Namun begitu, masih terdapat juga iklan-iklan yang tidak sewajarnya tersiar dan di luar kawalan pemilik web. Justeru, dalam menentukan keharusan penggunaan kedua-dua Nuffnang dan Adsense, hal seperti ini mestilah terlebih dahulu dipastikan terkawal dengan sempurna.

4) Cara pembayaran ; Hal ini mestilah juga disemak dengan teliti bagi memastikan tiada unsur penipuan dan gharar.


KESIMPULAN 

Jika keempat-empat peringkat iaitu semua lulus dan berjaya mematuhi hukum Islam, tatkala itu upah yang kita perolehi juga turut halal, demikian juga sebaliknya.

Perlu diingat sekali lagi, tulisan saya ini TIDAK MEMBERIKAN SEBARANG PENGESAHAN terhadap penggunaan google adsense dan Nuffnang, ia hanya memaklumkan garis panduan yang perlu diambil kira oleh sesiapa yang ingin menyediakan ruang iklan kepada kedua pengendali iklan terbabit.

Sumber Soalan dan Jawapan dari: Zaharuddin.net

Sunday, February 13, 2011

Sepagi di bengkel membaiki kereta



Hari ni bermula dengan indah sekali, matahari memancar menyinar bumi hingga ke petang. Aku bangun agak awal hari ini sebab semalam tidur awal, tak dapat nak tahan ngantuk masa tengok cerita The Independence Day malam tadi.

Adik aku membeli sebuah kereta Proton Gen2 dari sebuah kedai kereta terpakai di sekitar Shah Alam. Ketika mengambil kereta tersebut beberapa minggu lalu, pemunya kedai berjanji yang kos untuk memperbaiki bahagian2 yang sepatutnya dibaiki, diberi secara percuma jika dibuat di bengkelnya, di Cheras.



Kami bertolak dari rumah ke bengkel tersebut lebih kurang pukul 9 pagi, dan alhamdulillah sampai juga di bengkel tersebut berpandukan peta yang dilakar oleh pemunya kedai. Kemudiannya, kami berjumpa dengan pekerja bengkel tersebut dan menerangkan tujuan kami datang. Kami meminta untuk membetulkan:

1. Pintu sebelah penumpang (depan) yang tidak boleh ditutup dengan biasa, perlu ditarik/ditolak dengan kuat untuk menutupnya.
2. Alignment kereta
3. Bunyi dari tayar depan.
4. Bunyi bising di bahagian enjin yang dipercayai berpunca dari belt
5. Cermin pintu sebelah penumpang (depan) yang perlahan untuk turun/naik.
6. Pemain CD yang tidak boleh memainkan CD, akan keluar perkataan 'error'

Masalah 1 dan 2 dapat dibaiki, walaupun tidak berpuas hati dengan alignment yang masih tidak sempurna, kereta masih lagi menghala ke kiri jika tangan dilepaskan semasa memandu. Masa tu dah menghala balik ke rumah (ingat nak test), dah malas dah nak berpatah balik ke kedai tersebut untuk komplen, meingatkan layanan yang buruk.



Masalah 3, bunyi dari tayar depan berpunca dari lining brek yang sudahpun haus. Pekerja tersebut membuka tayar depan dan kemudian menunjukkan lining lama dan menggantikan dengan yang baru. Aku bertanyakan harga yang harus dibayar. RM85 katanya, tanpa upah. Aku berasa harga itu agak mahal lalu menghubungi rakan untuk mengetahui harga bahan ganti sebenar, dan aku diberitahu ia adalah sekitar RM55 untuk jenama Mintye (agak baik). Tapi untuk lining brek yang diganti adalah jenama CN (dari China agaknya), yang aku rasa harganya sepatutnya lebih rendah lagi dari jenama Mintye.

Untuk masalah 4, pekerja tersebut hanya meletakkan sejenis minyak yang dikatakan melembabkan belt yang dikatakan sudah kering. Agak puas juga meyakinkan yang dia perlu melakukan lebih dari itu, termasuk menukar kepada belt yang baru tetapi tidak diendahkan. Aku kemudian beritahu bosnya, dan dia meminta pekerjanya untuk adjust sahaja. Takde adjust apa pun, setakat letak minyak tu je.

Masalah 5 dan 6 langsung tidak dapat diselesaikan, sedangkan untuk mendapat servis bagus dan harga yang berpatutan agak sukar, inikan pula untuk meminta membaiki bahagian lain. Kami dah hilang fokus untuk membetulkan bahagian yang sepatutnya.

Akhirnya, kami terima bil sebanyak RM80. Aku minta supaya dikurangkan, bos bengkel tersebut mengurangkan kepada RM78. Aku ayat lagi, tapi dapat RM75 je, untuk kos menukar lining brek depan, sepasang. Kalau ikut logik pun, mahal kan? Terpaksalah bayar jugak harga tu, isk isk.

Kesimpulannya, apa yang dapat aku perhatikan, kedai ini tidak begitu melayan pelanggan yang datang dengan baik. Mentang-mentanglah kami berdua datang untuk mendapatkan servis percuma, maka layanan tidak diberikan seperti sepatutnya. Mereka menaikkan harga ke taraf yang mereka mahukan, dan agak susah untuk tawar menawar. Puas juga bertegang urat dengan pekerja tersebut, cuba dapatkan apa yang boleh, kalau tak dapat, lain cerita, janji cuba. Ini adalah kali pertama dan terakhir aku ke kedai tersebut, maleh dah den.

Nasihat aku, fikirlah baik2 jika hendak membeli kereta terpakai. Pastikan kereta dipandu uji dahulu, dan pastikan bahagian2 lain berfungsi dengan sempurna ketika mengambil kunci. Kalau nak best lagi, ambil kereta baru terus, memang kompom baik punya.

Wednesday, February 9, 2011

Hidup Tenang Walaupun Berhutang



Tip-tipnya seperti berikut:

- Simpan duit secara berterusan
- Kawal nafsu
- Hidup dalam kesederhanaan
- Belanja ikut belanjawan
- Bagi dahulu, baru terima
- Gunakan pinjaman secara bijak

1. Simpan secara berterusan

Dengan mempunyai simpanan, anda dapat membuat persediaan bagi menghadapi sebarang kemungkinan. Dengan adanya wang simpanan, ia mengelakkan dan mengurangkan risiko anda berhutang kerana anda tiada keperluan berhutang.

Tidak kira sekecil mana anda menyimpan setiap kali mendapat gaji, ia mengajar anda menyimpan. Ini memberikan ketenangan dan semangat setiap kali anda melihat duit tabungan anda semakin bertambah.

Sekiranya anda menyimpan sebanyak RM25 sebulan bagi 30 tahun dengan kadar faedah 7 peratus setahun, anda mempunyai RM30,000. Bagi simpanan RM25 seminggu dalam masa 30 tahun, anda mempunyai lebih RM122,000. Berapakah yang anda miliki sekiranya menyimpan RM200 sebulan bagi 30 tahun? Lebih daripada RM 245,000. Itu baru 7 peratus kadar faedahnya. Sekiranya anda menyimpan dalam simpanan yang kadar keuntungan lebih daripada 10 peratus, berapa?

2. Kawal Nafsu

Anda perlu kenal pasti dan faham perbezaan antara kehendak dan keperluan. Keperluan adalah perkara asas atau paling penting sebelum kehendak. Ini bukan bermaksud anda tidak boleh memenuhi kehendak anda, tetapi anda perlu memberikan keutamaan kepada keperluan dalam setiap langkah pada setiap hari dan masa.

Sekiranya anda memberikan keutamaan pada kehendak dalam berbelanja, anda terpaksa meminjam ataupun berhutang bagi memenuhi keperluan kerana duit gaji sudah habis. Apabila mendapat gaji dan sesudah ditolak simpanan dan perbelanjaan keperluan, sekiranya ada lebih gunakan bagi memenuhi kehendak naluri anda.

Seperti yang kita bincang sebelum ini, setiap kali anda ingin membeli sesuatu, tanyakan kepada diri anda soalan-soalan seperti di bawah:-

-Mampukah saya mendapatkannya ataupun membelinya?
-Adakah saya perlu memilikinya?

3. Hidup Dalam Kesederhanaan

Berbelanja jangan sampai boros, berjimat jangan sampai kedekut. Kaki peminjam pun tidak, kaki belanja pun tidak. Mabuk belanja pun tidak, mabuk berjimat pun tidak. Sentiasa mengutamakan keperluan berbanding kehendak.


4. Belanja mengikut belanjawan

Pastikan anda menambahkan ilmu berkaitan cara-cara hendak membuat belanjawan supaya kesilapan membuat hutang tidak berlaku lagi. Walau sebaik mana belanjawan dirancang, ia tinggal belanjawan sekiranya anda tidak memastikan ia diikuti. Jangan berbelanja melebihi yang ditetapkan kerana apa yang dirancang itu menjadi sia-sia.

5. Beri dahulu, baru terima

Gunakan konsep memberi duit dahulu sebelum menerima barang, bukannya mengambil barang dahulu dan selepas sebulan baru hendak mula membayar sedikit-sedikit (ansuran). Ingat, beri duit sebelum mengambil barang, bukannya memberi kad kredit.

6. Gunakan pinjaman secara bijak

Sebelum membuat pinjaman, fikir dahulu adakah anda mampu membayar balik? Sekiranya tidak mampu, jangan pinjam. Jangan menyalah guna duit pinjaman dan menyebabkan bebanan hutang anda bertambah. Jangan terikut-ikut dengan konsep lagi lama tempoh pembayaran balik, lagi rendahlah ansuran bulanan.

Memang benar sekiranya jumlah ansuran yang dibayar bagi sebuah rumah yang dibeli dengan pembayaran balik selama 20 tahun adalah dua kali ganda harga rumah itu. Tetapi, bagaimana dengan ansuran selama 30 tahun ? Duit siapa yang habis? Anda membeli rumah berharga RM 100,000 tetapi membayarnya dengan RM 300,000. Adakah ia berbaloi?

Email-email lama.



Hari ni, godek2 Thunderbird dalam Linux Mint 10, setting dan masukkan beberapa email akaun yang ada, dan terjumpa semula email2 lama. Nampak menarik untuk diletakkan dalam blog ni, dan inilah hasilnya - Fav Stories makin bertambah. :)

Tuesday, February 8, 2011

Direktori dalam sistem Linux



Ini adalah artikel tentang direktori yang ada di dalam sistem Linux. Sebagai contoh, konsep direktory ni adalah seperti konsep folder di dalam Windows. Kita ambik contoh kat partition C kita ada folder Program and files, Windows, Document and files dan sbgnya..

Yang spesel pasal Linux nie adalah die guna konsep one tree hieraracy di mana tiada konsep drive letter..cuma pakai konsep directory ja....

Okay2...kat bawah nie penerangan serba ringkasnya...


/ - Root directory untuk sistem Linux anda.(Merupakan directory utama dan teratas di dalam sistem Linux)

/boot - Disinilah kernel Linux dan semua file boot loader Linux disimpan. vmlinuz adalah nama file untuk kernel Linux.

/etc- adalah directory yang mengandungi semua configuration file untuk sistem Linux.Kesemua file yang terdapat di dalam directory ini adalah berbentuk text.

/bin, /usr/bin - adalah directory yang mengandungi kesemua program yang terdapat di dalam Linux. Directory /bin mengandungi program penting yang digunakan sistem Linux untuk beroperasi manakala /usr/bin pula adalah directory yang mengandungi aplikasi untuk program yang digunakan pengguna.

/sbin, /usr/sbin -adalah directory seperti /bin dan /usr/bin tetapi directory ini khas untuk system administration ataupun superuser (SU).

/usr -adalah directory yang mengandungi support untuk aplikasi untuk pengguna sebagai contoh seperti /usr/share/X11 (menyokong files untuk X Windows System).

/usr/local -adalah directory menyimpan semua files program yang telah di install. Program yang di maksudkan di dalam ini adalah program yang bukan berasal dari official distribution ( Kalau program yang berasal dari official distribution akan masuk kedalam directory /bin ataupun /usr/sbin)

/var -adalah directory yang menyimpan semua files yang berubah semasa sistem sedang berjalan. Sebagai contoh /var/log adalah directory yang menyimpan log files. Log files ini akan update seiring dengan sistem

/lib -adalah shared libraries (sama seperti DDLs di dalam Windows)

/home -adalah directory untuk pengguna.(sama seperti konsep folder My Documents di dalam Windows)

/root -adalah directory untuk superuser

/temp -adalah directory dimana program menyimpan temporary files mereka,

/dev -ini adalah directory istimewa kerana directory ini menyimpan files yang tidak diketahui. Sebagai contoh, Linux menganggap / melayan sesebuah devices seperti sebuah file. Sebagai contohnya, floppy disk anda, akan dikenali sebagai file /dev/fd0 ataupun hard disk pertama korang akan dikenali sebagai file /dev/sda.

/proc -ini juga adalah satu directory istimewa yang terdapat di dalam sistem Linux. Ini kerana, /proc sebenarnya tidak wujud tetapi ianya adalah virtual directory. (P/S: Cuba taip /proc/cpuinfo ke dalam terminal linux korang.)

/mnt - adalah directory yang digunakan sebagai mount points.

Kredit kepada: Forum JomLinux