Saturday, December 10, 2011

Replaced OpenOffice with LibreOffice



Just now, I replaced my earlier OpenOffice in this desktop (I'm using Linux Mint 10), to Libreoffice v3.4. Actually, I've planned to do this quite for a long time, but only today I managed to do this.



Here are the step I did to uninstalled OpenOffice and then installed LibreOffice:

1. Go to System > Administration > Synaptic Package Manager –> Quick Search and type OpenOffice
2. Mark for Complete Removal all the installed OpenOffice software and Apply your choice, then exit the program.

Since I've downloaded the tar file from official site of LibreOffice, I just need to extract the tar file to deb and then run below commands in terminal from the DEBS directory:
sudo dpkg -i *.deb
Then change the directory to the 'desktop-integration', and run the same above command once again. Full instructions on how to do that can be obtained from the same official site, in the installation tab.

Alhamdulillah... LibreOffice is now fully installed in this desktop. :)

Saturday, December 3, 2011

Solution for Exaile playback error in Mint 12



Recently, I installed the latest version of Mint which is 12, called Lisa. I've done quite many customizations, trying to get it to suit my needs. It's default MP3 player is Banshee, but there was a problem,  where my machine had froze a few times while playing the MP3 songs. So, I looked for another player and I chose Exaile.


Today, I played my MP3 files using Exaile, but after a while the play stopped. I tried again to play another songs, but the same below error happened again. I looked for solution over the internet and I found a solution in Ubuntuforums.

The steps to solve this error are:

  1. open folder ~/.gstreamer-0.10
  2. remove or rename the registry.x86_64.bin
  3. Open your music player, in my case Exaile.
  4. System will regenerate the registry file and correctly use the aac plugin.
It's been about 2 hours, and there is no more error. :)

Hijrah seorang perokok



Ramai antara kawan aku yang merokok, tapi tidak aku. Aku memang tidak merokok, memang sejak kecil lagi. Setakat cuba tu adalah, tapi itu hanyalah setakat cuba sahaja, sebatang tu je.. itu pun tak habis. Cuba sikit, tak sedap langsung dan terus tak hisap sampai sekarang.

Aku selalu sindir kawan aku sorang tu, memang saja je dan dia pun tahu aku memang mengata dia. Sebab dia dah janji ngan aku lama dah nak berenti merokok tapi sampai sekarang dia masih lagi.... merokok. Kalau nak cakap tak serupa bikin pun ye jugak dia ni. Takpe, selagi aku sempat, aku akan cuba buat yang terbaik untuk mereka sedarkan diri yang mungkin tak sedar tu.

Hari ni terbaca satu blog ni yang menceritakan hijrah kawannya, daripada seorang perokok tegar kepada tidak merokok langsung. Menarik, apa yang diceritakannya amat menarik sekali. Aku nak buat ni modal untuk bagi kawan aku yang sorang tu baca. Yang lain2 pun, aku akan bagi diorang baca sekali. Harap diorang pun akan sama berhijrah ke arah berhenti merokok.

Pada aku, takde faedahnya merokok ni. Pada mereka, nampak macho, lagi hensem kot... piirahh !

Ni antara sedutan kisah yang aku ambil dari blog ni:


Aku: Tapi sekarang kau dah berubah....dan kau sedar apa yang kau buat tu salah...banyak negatifnya...bukan kau tak tahu, tapi saja-saja buat tak tahu...


Kawan aku: Memang betul wey. Dan lagi satu sebab aku berhenti merokok...sebab kau. Sebab aku tak nak orang macam kau, dan orang lain yang berada di sekeliling aku time aku smoking, sakit disebabkan aku. Dan mungkin boleh mati....aku tak mahu tanggung dosa tu....

Monday, November 28, 2011

Muat turun dengan kelajuan 1500 kbps



Kebiasaannya kelajuan muat turun di Malaysia tidaklah selaju negara yang pesat membangun seperti di Japan, Russia. Di sini, had laju 100 kbps adalah perkara biasa untuk pengguna TM Streamyx. Lainlah jika anda melanggan TM Unifi, kelajuan yang ditawarkan memang lain dari Streamyx, memang lagu hinggakan mencecah 5 Mbps, untuk pakej terendah mereka.


Pagi ini cuba untuk memuat turun fail Linux OpenSuse 12.1, dapat kelajuan 1574 kbps macam dalam gambar atas ni. Seperti yang dilihat, fail bersaiz 662 MB, hanya 6 minit sahaja diperlukan untuk memuat turunnya. Lajuuu... :) Kalau tiap-tiap hari dapat kelajuan camni kan bagus. Mungkin disebabkan ia diambil dari server di Malaysia, jadi kelajuannya berlipat kali ganda. Kalau fail-fail lain, seperti biasa sahaja, bawah 200 kbps je.

Saturday, November 26, 2011

Malam ni berjaga lagi



Sudah lama tidak berjaga malam, berseorangan melayari internet di kala dinihari, di saat anggota keluarga yang lain sudah lama dibuai mimpi. Malam ni, tenaga sudah dicaj seawal 8.30 malam tadi, disebabkan keletihan pada siangnya. Pukul 10 malam, isteri kejutkan bangun untuk makan malam. Saat ini, sedang menggunakan laptop untuk memuatturun beberapa fail dari Youtube, VMware dan RealityLapse.

Sebelumnya memang berhajat untuk melihat perlawanan badminton terkini Lee Chong Wei, tapi baru ini baru berkesempatan memuatturun fail yang dikehendaki dari Youtube. Memang cuba untuk perbaiki diri dalam permainan badminton. Yelah, rakan-rakan lain dah pandai, cuma saya seorang je yang masih agak amatur. tak boleh terus ketinggalan. Perlu belajar lagi, untuk sekurang-kurangnya sama taraf dengan mereka yang lain.

Siang tadi, berkesempatan memuatturun fail installer dari VMWare, untuk install VMWare Player ke dalam Linux Mint 11 ni. Cuba untuk install Arch Linux secara virtual ke dalam VMWare Player ni. Hajat di hati nak cuba-cuba dahulu, mana tahu berkenan pula nanti. Belum berkesempatan untuk cuba sepenuhnya, masih update fail2 yang diperlukan untuk guna VMWare Player ini sepenuhnya. Sesudah itu nanti, baru nak layan Arch Linux, insyaallah.

Dah lama juga tidak layan tengok episod Naruto Shippuuden. Kalau tak silap, hari tu baru tengok sampai episod 230, dan sekarang ni dalam database RealityLapse sudah ada sampai episod 237. Maknanya sudah 7 episod saya ketinggalan. Tidak boleh jadi ni, nampak sangat diri sibuk. :)

Tuesday, November 1, 2011

Ayat Quran untuk elak sihir di Facebook?



Terbaca satu coretan, cara untuk elakkan gambar2 yang ada dalam akaun Facebook seseorang dari disihir. Antara caranya ialah dengan membaca beberapa surah dari Al-Quran, sapukan pada telapak tangan, lalu disapukan pada bahagian tubuh. Betulkah cara camni dapat elak diri dari disihir, dimana penyihir mungkin menggunakan gambar yang diambil dari Facebook?

Ada sesuatu yang tidak kena dengan ajaran ini. Ini semacam menggalakkan lagi orang ramai meletakkan gambar di internet. Kalau letak pun, ada cara untuk elak dari disihir. Kenapa camni? Kalau tidak mahu diri disihir, kan lagi senang dengan tidak upload gambar di Facebook? Lagi elok lagi (terutamanya pada kaum hawa), jangan dedahkan anggota tubuh mereka sewenang-wenangnya di internet. Lagi bagus, aman dunia. :)

Thursday, October 27, 2011

Real Steel & Sony DVD writer



Semalam jalan-jalan kat Sunway Pyramid, plan asal nak tengok wayang dengan keluarga. Tengok dalam senarai cerita yang ditayangkan, ada satu sahaja cerita melayu, iaitu Klip 3gp. Memandangkan datang dengan keluarga, anak-anak pula masih kecil, tak jadi nak tengok cerita tu. Bincang dengan isteri, kami setuju nak tengok cerita Real Steel. 

Sampai je kat tingkat atas TGV Sunway Pyramid, fullamak... punyelah ramai orang kat situ. Masa tu pun dah pukul 4.00 petang, Real Steel start pukul 4.20 petang. Terus beratur, sambil mata melilau tengok ada lagi tak tiket. Alamak, tiket untuk Real Steel untuk tayangan 4.20 petang dah habis. Yang ada pukul 7.00 malam, banyak lagi. Bincang dengan isteri, memandangkan waktu tu nanti waktu Maghrib, jadi tak jadi nak tengok wayang. 

Kami terus jalan-jalan, singgal kat Digital Centre. Kat sini banyak barangan IT yang dijual, termasuk barangan komputer dan handphone. Singgah jap kat beberapa buah kedai beli Sony DVD Writer dan kabel Audio. Pastu, terus masuk ke Jusco, ada barang nak cari sikit.

Balik rumah, pasang DVD Writer yang baru beli tadi, alhamdulillah takde masalah, semuanya ok. :)

Sunday, July 17, 2011

Mint10 Grub2 GRUB_TIMEOUT mistakenly set to 0



A few days ago, I repaired my grub, as earlier something was wrong with its settings. I mistakenly set the GRUB_TIMEOUT to zero (0). As a result, I'm no longer can boot into my Linux Mint10. Today, I tried to reinstall the grub, but unfortunately the new installed grub didn't replace the old grub. I then tried to edit the grub, set the time out to 10, but I can't run "sudo update-grub' through live CD.

I searched for solution where then I found this post. I tried, and yes.... I can boot back into my Mint10. Yeehaaaa !!

Here are the summary of the steps taken:


mkdir /mnt
mount /dev/sda9 /mnt
mount -o bind /dev /mnt/dev
mount -o bind /proc /mnt/proc
chroot /mnt/ubuntu bash

then...

update-grub
exit
umount /mnt/proc
umount /mnt/dev
umount /mnt
reboot

Friday, May 20, 2011

How to download flash files, no more in /Tmp



Recently, I noticed that the flash files not in the /Tmp folder anymore, when I watching Youtube's videos. I keep on searching for solution, then I found this usefull script.


#!/usr/bin/env bash
for flashpid in $(pgrep -f flashplayer.so); do
cd "/proc/$flashpid/fd"
for video in $(file * | grep '/tmp/Flash' | sed 's/\(^[0-9]*\).*/\1/g'); do
echo "/proc/$flashpid/fd/$video"
cp "/proc/$flashpid/fd/$video" ~/Downloads
done
done

The steps are:
Paste above script into any text editor. Since I'm using Mint 10, I put in in Gedit. Then save the file as FindFlashFiles.sh (for example, but the extension must be 'sh'). Then make it executable.

Whenever I watching videos in Youtube, I can save the videos in my local hard drive with this tips, by running this script. Yeay !

The script was taken from Linux On Desktop.

Wednesday, May 18, 2011

k3b bermasalah?



Hajat di hati nak layan movie malam ni kat TV ngan keluarga. Sebelum tu kena burn cerita tu dulu ke dalam DVD R/W. Macam biasa, aku convert movie tu guna program DeVeDe, 40 minit lebih pastu siap.

Kemudian, cuba burn guna k3b..., macam biasa masukkan DVD R/W yang biasa aku gunakan untuk burn cerita. Tak boleh... cuba sekali lagi, tak boleh jugak, ada error. Apa hal pulak ni? Ada masalah dengan DVD R/W ni kot...

Takpe, aku gunakan pulak DVD +R, takpelah.. sekeping je guna, masa yang diluangkan dengan keluarga lebih berharga daripada harga DVD ni sekeping. Eh, takleh gak.... Aku cuba sekeping lagi DVD +R, takleh gak. Dah, aku fed-up... Last2 aku tengok cite tu kat monitor komputer ni je, ceh...

Keesokan harinya, login ke Windows 7, cuba burn fail iso yang sama menggunakan program ImgBurn. Boleh pulak... Apa kes ni, dah sah... bukan masalah DVD writer ni. Ni mesti berpunca dari program k3b dalam Linux Mint tu sendiri.

Nanti2 nak cuba burn guna Brasero lak, kalau takleh gak, memang Mint ni yang ada masalah. Takpe, tunggu dan lihat hasilnya nanti.

Tuesday, May 17, 2011

Kukuhkan password



Hari ni terfikir nak tukar password utk login ke Maybank2U dan MyBSN. Yelah, selama ni dah setkan password pendek je. Bila test kat PasswordMeter, baru nampak yang password tu tak berapa kuat, mungkin mudah untuk orang lain hack.

Jadi, untuk keselamatan diri sendiri, aku tukar password ke akaun bank tersebut kepada lebih dari 10 karakter. Dapatlah kekuatannya lebih dari 99%, bila test kat PasswordMeter tadi. Haha, insyaallah selamat dunia dan akhirat.

Friday, April 29, 2011

Pasang Ubuntu 11.04



Aku tak sabar nak pasang Ubuntu 11.04, nak tengok camana penggunaan Unity di samping Gnome 3. Balik rumah, sembahyang dulu... teruskan usaha nak transfer fail iso tu ke PC, sebelum burn ke CD.

Tak tahu apa yang berlaku, rasanya sebelum ni ok je. Aku tak dapat nak transfer fail Ubuntu 11.04 yang baru aku muat turun, dari telefon SE C510a ke PC, melalui USB. Melalui Windows 7 takleh, melalui Mint takleh, melalui Ubuntu pun takleh...

Padahal tadi elok jer aku transfer masuk ke telefon ni guna PC lain, ok jer.... Maknanya bukan telefon Sony Ericsson ni yang bermasalah, ada sesuatu yang tak kena dengan PC ni lah ni.


Sudahnya, terpaksalah aku transfer melalui bluetooth. Sejam setengah tu.... Boleh tido dulu nih. Dibiarkan lama sikit, dekatkan lagi phone dengan Bluetooth Dongle, haa... cepatlah sikit transfer rate, 170 kb/s.


Wednesday, April 20, 2011

Hidup ini indah



Iye, hidup ini indah, penuh dengan ranjau duri, penuh dengan cabaran. Kita mahukan suatu perkara terjadi dengan cara kita, tapi pada pandangan lain, cara mereka adalah lebih baik. Haruskah kita menegakkan diri, mengatakan cara kita lebih baik, pertahankan ego yang sedang membara di dada? Padahal dengan cara lain, mungkin lebih sesuai dengan situasi dan masa tersebut.

Tidak semua yang kita mahukan, kita akan dapat, tetapi kita harus bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang. Kita perlu mengenang kembali keadaan diri, keupayaan yang membolehkan kita berdiri, berada di tempat yang kita ada sekarang.

Kita perlu belajar berterima kasih, dan perlu juga meminta maaf bila perlu, walaupun perkataan 'maaf' itu adalah ayat keramat yang sukar sekali dilafazkan oleh sesetengah daripada kita. Betul kan?

Apa jua yang berlaku, pasti ada sebab disebaliknya. Mungkin kita tidak nampak indahnya pada pandangan mata kita, tapi pada yang lain, pasti ada... Inilah dia kesiambungan hidup, sesuatu mendapat manfaat daripada kerugian pihak yang lain.

Indahnya hidup ini. Aku bersyukur kepadamu ya Allah !

Tuesday, April 19, 2011

Backup fail penting



Dah lama tak backup fail2 penting dalam PC ke HDD 1 TB yang aku simpan berasingan, di luar casing komputer. Jadi hari ini, setelah lebih kurang sebulan rasanya, aku backup lagi fail2 aku.


Ini adalah arahan rsync yang aku gunakan untuk aktiviti backup tersebut. Backup dari Home ke HDD 320 GB, yang aku labelkan Backup1. HDD 1 TB pula aku labelkan sebagai Backup2.


#!/bin/bash
OPTION1="-av --progress"
OPTION2="-av --progress --delete"
LOG="--log-file=/home/auaa/Documents/Rsync_Logs/$(date +%Y%m%d)_rsync_Home2Bckp1.log"
SOURCE1="/home/auaa"
SOURCE2="/media/Backup1/Backup"
DEST1="/media/Backup1/Backup"
DEST2="/media/Backup2/Backup"
DEST3="/media/Backup2nd/Backup"
sudo rsync $OPTION1 $LOG $SOURCE1/Desktop $DEST1
sudo rsync $OPTION1 $LOG $SOURCE1/Downloads/"DeVeDe & k3b TMP" $DEST1
sudo rsync $OPTION1 $LOG $SOURCE1/Digicam $DEST1
sudo rsync $OPTION1 $LOG $SOURCE1/Documents $DEST1
sudo rsync $OPTION1 $LOG $SOURCE1/JDownloader $DEST1
sudo rsync $OPTION1 $LOG $SOURCE1/Misc $DEST1
sudo rsync $OPTION1 $LOG $SOURCE1/Music $DEST1
sudo rsync $OPTION1 $LOG $SOURCE1/Pictures $DEST1
sudo rsync $OPTION1 $LOG $SOURCE1/Videos $DEST1
sudo rsync $OPTION2 $LOG $SOURCE1/Downloads $DEST1


Saja buat cara camni, tak mahu insiden lama berulang kembali. Jadi jika apa2 terjadi kat komputer, fail2 penting masih ada salinan di tempat lain. Selain HDD 1 TB ni, aku ada 2 lagi HDD 320 GB dalam casing PC ni.

Monday, April 18, 2011

Buah cempedak di luar pagar



Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Aku seorang baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan.

Camtulah boleh diibaratkan, aku yang baru setahun jagung dalam dunia blog ni, nilah dia, banyak lagi ilmu yang perlu ditimba. Sebelum ni, aku ada nyatakan yang ada di antara gambar aku hilang. Rupanya tidak, gambar2 tersebut masih ada dalam album Picasa aku, cuma aku yang tersalah setting, dan gambar2 tersebut tidak keluar dalam blog. Haha....

Sapa ada galah? Pinjam.... eheh...

Wednesday, April 6, 2011

Gambar kat blog hilang !



Aiseh, tak tahu camne boleh jadi camni. Semenjak dua ni, memang perasan yang ada di antara gambar yang pernah diletakkan dalam blog ni, dah takde. Apa dah jadi? Bile klik je, akan keluar error macam kat bawah ni.



Antara entry yang kehilangan gambar:

Apa sudah jadi wahai Google, Blogspot? Sapa nak jawab ni?

Sunday, April 3, 2011

Jom lebih sihat !



Bersenam dan bersukan adalah baik untuk kesihatan, tidak dinafikan tentang ini. Dengan melakukan aktiviti yang dapat mengeluarkan peluh, tubuh badan menjadi sihat. Bila badan sihat, segar... aktiviti lain dapat dilakukan dengan lebih sempurna. Yelah, pergerakan menjadi tangkas, segalanya menjadi mudah... kan?


Tapi lain pula yang terjadi minggu lepas, setelah beberapa tahun tidak bersukan (ye tahun.., bukan bulan ye), aku menggagahkan diri untuk bermain badminton, atas ajakan rakan sekerja. Segalanya berjalan dengan lancar, lepas je 5.30 petang kami terus ke gelanggang badminton yang terdapat di belakang bagunan tempat aku bekerja.

Sampai sana, aku tukar pakaian, pakai kasut yang dah lama tak guna... Setelah meregangkan otot untuk seketika, kami berempat mula bermain. Tak sampai beberapa minit, tapak kasut sebelah kiri tercabut... adeh ! camne ni? Nak tak nak, aku teruskan juga bermain... Lain jugak rasanya bila sebelah kasut bertapak, dan yang sebelah lagi tidak, tak selesa pun iye jugak. Ah, lantak lah... janji boleh main.

Tak lama kemudian, tapak kasut yang sebelah lagi tercabut, ahh sudah... Akhirnya aku bermain badminton, dengan memakai kasut yang tidak bertapak. Haha... lawak betul ! Aku sempat main 2 pusingan je, tak nak lebih2... badan pun tak biasa lagi, kasut pun rasa tak selesa, licin... Hehe...

Lebih kurang pukul 7 senja, aku melangkah pulang, rakan2 yang lain masih meneruskan permainan mereka. Takpe, lain hari, kita bertarung lagi...

Saturday, March 26, 2011

Mimpi mainan tidur?



Hari ini tidur agak awal dari hari-hari yang lain, mungkin kepenatan dek kerja di siang hari tadi. Sedang ayik dibuai mimpi yang indah, eh bukan indah mana pun... ketika itu sedang membuat, mengemas rumah lebih baik, dan ada tetamu datang. Ada yang menaiki motor dari arah belakang rumah, dan ada yang dari depan dengan menaiki kereta.

Sedang asyik melayan tetamu, terlihat ada kelibat orang di bawah rumah. Eh, pencuri !!  "ada orang.. !!", aku menjerit, cuba memberitahu ahli keluarga yang lain tentang kehadiran yang tidak diduga itu. Kali ketiga menjerit, baru keluar suara dari kerongong, dan aku dapat dengari sendiri jeritan tu... lalu aku terjaga dari tidur. Astaghfirullahalazim... Apa makna semua ni, mainan tidur?

Aku bingkas bangun, baca ayat pendinding, lalu terus ke bilik air mengambil wuduk dan sembahyang isyak yang belum aku tunaikan. Alhamdulillah tiada apa2 yang buruk berlaku, itu hanyalah mainan tidur.

Tuesday, March 1, 2011

Jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita!




Semasa membaca entry blog2 yang lain, tertarik dengan video klip ni. Menarik, kata2 Dr. MAZA penuh erti. Indahnya hidup ini...

Monday, February 28, 2011

"Failed to open VDPAU backend..." issue



I've been getting this prompt whenever I play movies using Gnome MPlayer.

Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory

Today I searched for solution, and I found this:

* Open Edit -> Preferences in the GNOME Player menubar
* Select the "Player" tab
* Select "x11" for the Video Output
* Close preferences and try to open the video file again.

The problem solved.

Sunday, February 27, 2011

Enable compositing error



Recently, I installed and then uninstalled Unity QT Panel. Not long after that I realized that there is a compositing error every time I start my PC, as below. This is because put docky to launch upon startup.

"Docky requires compositing to work properly. Please enable compositing, and restart Docky"

Today I tried to look for solution, then I found a few tips when googling, but I tried the below solution. I quit Docky and start it again, the problem solved. :)


1. Press Alt-F2 to open the Run Application dialog
2. Type in: gconf-editor
3. Navigate to: Apps -> Metacity -> General
4. Check the "compositing_manager" check-box. 

Wednesday, February 23, 2011

Facebook: bagaimana utk disable cara paparan gambar yg baru, dan dapatkan cara lama?



Seperti yang kita sedari, baru2 ini FB telah memperkenalkan cara baru utk paparkan gambar2 dalam profile seseorang. Ada yang suka, dan ada juga yang tidak suka dengan kaedah baru ini, agak melecehkan. Cara lama lebih baik, mungkin itu dalam fikiran kebanyakan pengguna FB.

Untuk melihat gambar2 dalam simpanan dengan cara lama, ada 2 cara. Pertama, pergi ke address bar, padamkan perkataan "&teater" di hujung sekali (ketika melihat gambar), dan tekan Enter.



dan ini hasilnya, gambar akan dipaparkan dengan cara lama.



Kedua, tekan butang F5 pada papan kekunci (ketika melihat gambar). Kedua-dua cara akan memberikan hasil yang sama. Begitulah caranya. Mana lebih senang? 

Tuesday, February 22, 2011

Internet oh internet !






Kalau dulu, asal bukak je PC, chat. Tak sah kalau tak chat, tak kisah lah melalui Alamak ke, Yahoo Chat ke, Yahoo Messenger ke... janji chat. Yang tak kenal pun boleh jadi kenal. Layan...

Pastu tak lama kemudian, berforum. Join forum itu, forum ini. Dengan forum jugaklah skil komputer aku sekarang berkembang. Belajar itu ini daripada member forum yang lain, sama2 selesaikan masalah member lain yang bukak topik masalah mereka kat forum. Macam2 boleh jumpa kat forum ni, lagu, cerita dan macam2 hal lain.

Sekarang ni dah tak tau nak buat apa dah, nak kata mati kutu pun iye jugak. Nak main game, boring dah rasanya. Last2 aku layan je Google Reader, baca posting member lain kat blog diorang. Haha... !

Monday, February 14, 2011

Hasil dari iklan Nuffnang dan Google Adsense



Sejak dari dulu, bila melihat ramai yang menjana pendapatan dari iklan Nuffnang atau Google Adsense, terfikir juga untuk menjadi seperti mereka, mendapat imbuhan dengan usaha blog atau website mereka. Tetapi kemudiaannya, bila membaca pendapat ramai, terutama dari mereka yang arif tentang hal ini, niat itu terbantut. Baiklah jika tidak mendapat apa2 dari sumber itu, jika tidak pasti sumber, iklan yang diletakkan dalam blog. Ini lebih baik, bagi saya.

Berikut adalah pandangan dari Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman, mengenai kisah ini:


Soalan:

Salam ustaz, saya nak bertanya pasal satu advertisement blog yg bernama nuffnang ni. kalau kita letakkan subscribe nuffnang dan google adsense di blog, kita akan dapat duit upah kerana telah mengiklankan sesuatu produk. Soalan saya ialah, boleh ke kita ambil duit yang diberi dan apakah status duit tersebut? Harap UZAR dapat ulas. terima kasih


Jawapan:

Saya tidak pernah meneliti perjanjian yang diletakkan oleh pihak Nufnang dan Google Adsense, justeru saya sukar untuk saya memberikan jawapan yang tepat dan specifik kepada kedua-dua penyedia ruang iklan tersebut.

Namun untuk tidak mengecewakan pihak yang bertanya, saya akan memberikan jawapan umum yang berupa panduan ringkas untuk menyemak status hukum dalam hal-hal yang melibatkan iklan dan bayaran darinya.

Sefaham saya, isu utama dalam hal ini adalah upah yang diberi kerana membenarkan ruang web atau blog kita digunakan bagi tujuan pengiklanan oleh pihak nuffnang dan google adsense, hasil dari kemudahan yang diberikan itu, kedua pihak tadi akan memberikan upah tertentu menurut cara tertentu.

Dari sudut aqad atau kontrak, susbstance atau inti utama kontrak sebegini jatuh dalam kategori aqad ‘menjadi wakil dengan tawaran upah tertentu' atau  wakalah bil ujr. Atau lebih tepat, dalam hal ini pemilik web menjadi wakil memanjangkan iklan syarikat-syarikat dan produk yang tersenarai dalam senarai panjang google dan nuffnang (kerana biasanya bukanlah google dan nuffnang mengiklan barangan mereka sendiri tetapi barangan dan produk pihak lain)

Dalam konteks ini, kita selaku pemilik web dan blog dikira menjadi wakil pihak nuffnang and google untuk menyebarluaskan iklan mereka, sebagai timbal balas, ganjaran akan diberikan kepda pemilik web atau blog, berdasarkan formula kiraan tertentu sama ada berdasarkan jumlah klik dan sebagainya.

Secara ringkasnya, bagi menentukan hukum dalam hal ini beberapa perkara perlu diambil kira iaitu:-

1) Autoriti : Autoriti pihak yang menyediakan tawaran, dalam konteks ini adalah Nuffnang dan Google. Jika telah disemak dan dipastikan kedua-dua pihak mempunyai kredibiliti untuk melunaskan janji dan tawarannya, satu peringkat semakan hukum telah lulus. Peringkat ini penting bagi memastikan tiada unsur gharar dalam penawaran mereka.

2) Upah dan cara kiraan : Jumlah upah dan cara pengiraannya MESTILAH diberitahu dengan jelas dan boleh difahami oleh pihak pelanggan (kita). Jika perkara ini telah berjaya dipastikan dan difahami sebaiknya, tatkala itu lulus peringkat kedua semakan Shariah.

3) Kandungan iklan : Kandungan iklan yang dipaparkan. Jika sekiranya kandungan yang terbit di ruangan iklan yang disediakan untuk google dan nuffnang itu memaparkan iklan yang TIDAK HALAL, seperti gambar wanita tidak menutup aurat, permainan berunsur judi, iklan forex trading, bank riba dan pinjaman riba dan apa sahaja iklan yang tidak halal, tatkala itu upah yang diterima kerana mengiklankannya juga turut haram sebagaimana kandungan iklan tersebut.

Prinsip Islam jelas dalam hal ini, setiap promosi produk dan iklan yang haram adalah haram juga mempromosikannya, maka setiap upah atas promosi sesuatu yang haram juga jatuh di dalam kategori haram. Dalilnya terlalu banyak antaranya adalah laknat nabi terhadap setiap golongan yang terlibat dengan arak, demikian juga riba. Juga firman Allah yang melarang kerjasama dalam hal yang membawa dosa dan permusuhan.

Saya difahamkan bahawa terdapat fungsi ‘filter' atau pemilihan iklan yang boleh kita benarkan terpapar di web kita. Namun begitu, masih terdapat juga iklan-iklan yang tidak sewajarnya tersiar dan di luar kawalan pemilik web. Justeru, dalam menentukan keharusan penggunaan kedua-dua Nuffnang dan Adsense, hal seperti ini mestilah terlebih dahulu dipastikan terkawal dengan sempurna.

4) Cara pembayaran ; Hal ini mestilah juga disemak dengan teliti bagi memastikan tiada unsur penipuan dan gharar.


KESIMPULAN 

Jika keempat-empat peringkat iaitu semua lulus dan berjaya mematuhi hukum Islam, tatkala itu upah yang kita perolehi juga turut halal, demikian juga sebaliknya.

Perlu diingat sekali lagi, tulisan saya ini TIDAK MEMBERIKAN SEBARANG PENGESAHAN terhadap penggunaan google adsense dan Nuffnang, ia hanya memaklumkan garis panduan yang perlu diambil kira oleh sesiapa yang ingin menyediakan ruang iklan kepada kedua pengendali iklan terbabit.

Sumber Soalan dan Jawapan dari: Zaharuddin.net

Sunday, February 13, 2011

Sepagi di bengkel membaiki kereta



Hari ni bermula dengan indah sekali, matahari memancar menyinar bumi hingga ke petang. Aku bangun agak awal hari ini sebab semalam tidur awal, tak dapat nak tahan ngantuk masa tengok cerita The Independence Day malam tadi.

Adik aku membeli sebuah kereta Proton Gen2 dari sebuah kedai kereta terpakai di sekitar Shah Alam. Ketika mengambil kereta tersebut beberapa minggu lalu, pemunya kedai berjanji yang kos untuk memperbaiki bahagian2 yang sepatutnya dibaiki, diberi secara percuma jika dibuat di bengkelnya, di Cheras.



Kami bertolak dari rumah ke bengkel tersebut lebih kurang pukul 9 pagi, dan alhamdulillah sampai juga di bengkel tersebut berpandukan peta yang dilakar oleh pemunya kedai. Kemudiannya, kami berjumpa dengan pekerja bengkel tersebut dan menerangkan tujuan kami datang. Kami meminta untuk membetulkan:

1. Pintu sebelah penumpang (depan) yang tidak boleh ditutup dengan biasa, perlu ditarik/ditolak dengan kuat untuk menutupnya.
2. Alignment kereta
3. Bunyi dari tayar depan.
4. Bunyi bising di bahagian enjin yang dipercayai berpunca dari belt
5. Cermin pintu sebelah penumpang (depan) yang perlahan untuk turun/naik.
6. Pemain CD yang tidak boleh memainkan CD, akan keluar perkataan 'error'

Masalah 1 dan 2 dapat dibaiki, walaupun tidak berpuas hati dengan alignment yang masih tidak sempurna, kereta masih lagi menghala ke kiri jika tangan dilepaskan semasa memandu. Masa tu dah menghala balik ke rumah (ingat nak test), dah malas dah nak berpatah balik ke kedai tersebut untuk komplen, meingatkan layanan yang buruk.



Masalah 3, bunyi dari tayar depan berpunca dari lining brek yang sudahpun haus. Pekerja tersebut membuka tayar depan dan kemudian menunjukkan lining lama dan menggantikan dengan yang baru. Aku bertanyakan harga yang harus dibayar. RM85 katanya, tanpa upah. Aku berasa harga itu agak mahal lalu menghubungi rakan untuk mengetahui harga bahan ganti sebenar, dan aku diberitahu ia adalah sekitar RM55 untuk jenama Mintye (agak baik). Tapi untuk lining brek yang diganti adalah jenama CN (dari China agaknya), yang aku rasa harganya sepatutnya lebih rendah lagi dari jenama Mintye.

Untuk masalah 4, pekerja tersebut hanya meletakkan sejenis minyak yang dikatakan melembabkan belt yang dikatakan sudah kering. Agak puas juga meyakinkan yang dia perlu melakukan lebih dari itu, termasuk menukar kepada belt yang baru tetapi tidak diendahkan. Aku kemudian beritahu bosnya, dan dia meminta pekerjanya untuk adjust sahaja. Takde adjust apa pun, setakat letak minyak tu je.

Masalah 5 dan 6 langsung tidak dapat diselesaikan, sedangkan untuk mendapat servis bagus dan harga yang berpatutan agak sukar, inikan pula untuk meminta membaiki bahagian lain. Kami dah hilang fokus untuk membetulkan bahagian yang sepatutnya.

Akhirnya, kami terima bil sebanyak RM80. Aku minta supaya dikurangkan, bos bengkel tersebut mengurangkan kepada RM78. Aku ayat lagi, tapi dapat RM75 je, untuk kos menukar lining brek depan, sepasang. Kalau ikut logik pun, mahal kan? Terpaksalah bayar jugak harga tu, isk isk.

Kesimpulannya, apa yang dapat aku perhatikan, kedai ini tidak begitu melayan pelanggan yang datang dengan baik. Mentang-mentanglah kami berdua datang untuk mendapatkan servis percuma, maka layanan tidak diberikan seperti sepatutnya. Mereka menaikkan harga ke taraf yang mereka mahukan, dan agak susah untuk tawar menawar. Puas juga bertegang urat dengan pekerja tersebut, cuba dapatkan apa yang boleh, kalau tak dapat, lain cerita, janji cuba. Ini adalah kali pertama dan terakhir aku ke kedai tersebut, maleh dah den.

Nasihat aku, fikirlah baik2 jika hendak membeli kereta terpakai. Pastikan kereta dipandu uji dahulu, dan pastikan bahagian2 lain berfungsi dengan sempurna ketika mengambil kunci. Kalau nak best lagi, ambil kereta baru terus, memang kompom baik punya.

Wednesday, February 9, 2011

Hidup Tenang Walaupun Berhutang



Tip-tipnya seperti berikut:

- Simpan duit secara berterusan
- Kawal nafsu
- Hidup dalam kesederhanaan
- Belanja ikut belanjawan
- Bagi dahulu, baru terima
- Gunakan pinjaman secara bijak

1. Simpan secara berterusan

Dengan mempunyai simpanan, anda dapat membuat persediaan bagi menghadapi sebarang kemungkinan. Dengan adanya wang simpanan, ia mengelakkan dan mengurangkan risiko anda berhutang kerana anda tiada keperluan berhutang.

Tidak kira sekecil mana anda menyimpan setiap kali mendapat gaji, ia mengajar anda menyimpan. Ini memberikan ketenangan dan semangat setiap kali anda melihat duit tabungan anda semakin bertambah.

Sekiranya anda menyimpan sebanyak RM25 sebulan bagi 30 tahun dengan kadar faedah 7 peratus setahun, anda mempunyai RM30,000. Bagi simpanan RM25 seminggu dalam masa 30 tahun, anda mempunyai lebih RM122,000. Berapakah yang anda miliki sekiranya menyimpan RM200 sebulan bagi 30 tahun? Lebih daripada RM 245,000. Itu baru 7 peratus kadar faedahnya. Sekiranya anda menyimpan dalam simpanan yang kadar keuntungan lebih daripada 10 peratus, berapa?

2. Kawal Nafsu

Anda perlu kenal pasti dan faham perbezaan antara kehendak dan keperluan. Keperluan adalah perkara asas atau paling penting sebelum kehendak. Ini bukan bermaksud anda tidak boleh memenuhi kehendak anda, tetapi anda perlu memberikan keutamaan kepada keperluan dalam setiap langkah pada setiap hari dan masa.

Sekiranya anda memberikan keutamaan pada kehendak dalam berbelanja, anda terpaksa meminjam ataupun berhutang bagi memenuhi keperluan kerana duit gaji sudah habis. Apabila mendapat gaji dan sesudah ditolak simpanan dan perbelanjaan keperluan, sekiranya ada lebih gunakan bagi memenuhi kehendak naluri anda.

Seperti yang kita bincang sebelum ini, setiap kali anda ingin membeli sesuatu, tanyakan kepada diri anda soalan-soalan seperti di bawah:-

-Mampukah saya mendapatkannya ataupun membelinya?
-Adakah saya perlu memilikinya?

3. Hidup Dalam Kesederhanaan

Berbelanja jangan sampai boros, berjimat jangan sampai kedekut. Kaki peminjam pun tidak, kaki belanja pun tidak. Mabuk belanja pun tidak, mabuk berjimat pun tidak. Sentiasa mengutamakan keperluan berbanding kehendak.


4. Belanja mengikut belanjawan

Pastikan anda menambahkan ilmu berkaitan cara-cara hendak membuat belanjawan supaya kesilapan membuat hutang tidak berlaku lagi. Walau sebaik mana belanjawan dirancang, ia tinggal belanjawan sekiranya anda tidak memastikan ia diikuti. Jangan berbelanja melebihi yang ditetapkan kerana apa yang dirancang itu menjadi sia-sia.

5. Beri dahulu, baru terima

Gunakan konsep memberi duit dahulu sebelum menerima barang, bukannya mengambil barang dahulu dan selepas sebulan baru hendak mula membayar sedikit-sedikit (ansuran). Ingat, beri duit sebelum mengambil barang, bukannya memberi kad kredit.

6. Gunakan pinjaman secara bijak

Sebelum membuat pinjaman, fikir dahulu adakah anda mampu membayar balik? Sekiranya tidak mampu, jangan pinjam. Jangan menyalah guna duit pinjaman dan menyebabkan bebanan hutang anda bertambah. Jangan terikut-ikut dengan konsep lagi lama tempoh pembayaran balik, lagi rendahlah ansuran bulanan.

Memang benar sekiranya jumlah ansuran yang dibayar bagi sebuah rumah yang dibeli dengan pembayaran balik selama 20 tahun adalah dua kali ganda harga rumah itu. Tetapi, bagaimana dengan ansuran selama 30 tahun ? Duit siapa yang habis? Anda membeli rumah berharga RM 100,000 tetapi membayarnya dengan RM 300,000. Adakah ia berbaloi?

Email-email lama.



Hari ni, godek2 Thunderbird dalam Linux Mint 10, setting dan masukkan beberapa email akaun yang ada, dan terjumpa semula email2 lama. Nampak menarik untuk diletakkan dalam blog ni, dan inilah hasilnya - Fav Stories makin bertambah. :)

Tuesday, February 8, 2011

Direktori dalam sistem Linux



Ini adalah artikel tentang direktori yang ada di dalam sistem Linux. Sebagai contoh, konsep direktory ni adalah seperti konsep folder di dalam Windows. Kita ambik contoh kat partition C kita ada folder Program and files, Windows, Document and files dan sbgnya..

Yang spesel pasal Linux nie adalah die guna konsep one tree hieraracy di mana tiada konsep drive letter..cuma pakai konsep directory ja....

Okay2...kat bawah nie penerangan serba ringkasnya...


/ - Root directory untuk sistem Linux anda.(Merupakan directory utama dan teratas di dalam sistem Linux)

/boot - Disinilah kernel Linux dan semua file boot loader Linux disimpan. vmlinuz adalah nama file untuk kernel Linux.

/etc- adalah directory yang mengandungi semua configuration file untuk sistem Linux.Kesemua file yang terdapat di dalam directory ini adalah berbentuk text.

/bin, /usr/bin - adalah directory yang mengandungi kesemua program yang terdapat di dalam Linux. Directory /bin mengandungi program penting yang digunakan sistem Linux untuk beroperasi manakala /usr/bin pula adalah directory yang mengandungi aplikasi untuk program yang digunakan pengguna.

/sbin, /usr/sbin -adalah directory seperti /bin dan /usr/bin tetapi directory ini khas untuk system administration ataupun superuser (SU).

/usr -adalah directory yang mengandungi support untuk aplikasi untuk pengguna sebagai contoh seperti /usr/share/X11 (menyokong files untuk X Windows System).

/usr/local -adalah directory menyimpan semua files program yang telah di install. Program yang di maksudkan di dalam ini adalah program yang bukan berasal dari official distribution ( Kalau program yang berasal dari official distribution akan masuk kedalam directory /bin ataupun /usr/sbin)

/var -adalah directory yang menyimpan semua files yang berubah semasa sistem sedang berjalan. Sebagai contoh /var/log adalah directory yang menyimpan log files. Log files ini akan update seiring dengan sistem

/lib -adalah shared libraries (sama seperti DDLs di dalam Windows)

/home -adalah directory untuk pengguna.(sama seperti konsep folder My Documents di dalam Windows)

/root -adalah directory untuk superuser

/temp -adalah directory dimana program menyimpan temporary files mereka,

/dev -ini adalah directory istimewa kerana directory ini menyimpan files yang tidak diketahui. Sebagai contoh, Linux menganggap / melayan sesebuah devices seperti sebuah file. Sebagai contohnya, floppy disk anda, akan dikenali sebagai file /dev/fd0 ataupun hard disk pertama korang akan dikenali sebagai file /dev/sda.

/proc -ini juga adalah satu directory istimewa yang terdapat di dalam sistem Linux. Ini kerana, /proc sebenarnya tidak wujud tetapi ianya adalah virtual directory. (P/S: Cuba taip /proc/cpuinfo ke dalam terminal linux korang.)

/mnt - adalah directory yang digunakan sebagai mount points.

Kredit kepada: Forum JomLinux

Monday, January 31, 2011

Unity 2D Launcher





A few days earlier, I installed this launcher, the Unity QT Panel but unfortunately, I didn't like the way it behaved. Thus I remove the launcher and the panel through Mint's Software Manager, and then remove the unwanted packages left with

sudo apt-get autoremove

Now, I'm using the Gnome panel. I like it more, than the Unity Panel. Yes, that's me.

Thursday, January 27, 2011

Penduduk Malaysia Pengotor?



Aku agak geram, gusar dengan apa yang berlaku di sekeliling aku sekarang. Seperti apa yang kita biasa nampak hari ini, sampah boleh dilihat kat merata-rata tempat. Kat lampu isyarat, kat tepi2 jalan, kat sungai, longkang, kawasan perumahan dan lain2. Pendek kata, kat mana2 je lah. Kenapa ye?

Aku pernah nampak satu kereta yang sedang berhenti di lampu isyarat, dengan selamba buka tingkap kereta dan buang satu beg plastik yang penuh dengan sampah, kat situ jugak. Lepas tu dengan selamba, tutup tingkap dan buat macam takde apa yang berlaku, tak bersalah langsung. Ada ke patut?

Pada satu pandangan, yang pengotor tu bukan rakyat Malaysia, tapi pendatang dari negara lain. Sangup buang sampah merata-rata tanpa rasa bersalah. sanggup buat macam tak nampak je, takde perasaan jijik dengan apa yang dilihat, dibuang. Eiii... Tong sampah, tempat buang sampah kan ada?

Jadi pada pandangan mereka2 ni, rakyat Malaysia takkan sampai hati kotorkan negara sendiri, cuma mereka yang bukan rakyat Malaysia je (yang takde perasaan sayangkan negara), sanggup buat kerja2 pengotor ni. Jadi yang pengotor ni, bukan rakyat Malaysia (yang sayangkan negara yang bersih), tapi mereka2 ni pendatang je, tak hiraukan negara ni bersih ke tidak. Betul?

Jadi korang ni, setakat penduduk Malaysia je ke atau rakyat Malaysia?